Tips en adviezen voor Massief hout

—  onderhoud en tips

Algemene product informatie
Hout is een natuurlijk materiaal. Dit geeft elk werkblad dat gemaakt is van hout een uniek uiterlijk. Geen enkel houten werkblad is identiek. Een houten werkblad is opgebouwd uit verschillende lagen. Deze worden lamellen genoemd. Een kwalitatief goed houten werkblad bestaat dus uit losse delen die op een dusdanige manier bevestigd worden dat als het hout gaat werken dit geen problemen geeft. Het hout is afgewerkt met een beschermende laag. De warme, unieke en natuurlijke uitstraling van hout is de belangrijkste reden waarom voor hout wordt gekozen. Hout is wel een materiaal dat relatief veel onderhoud vergt. De beschermende toplaag moet regelmatig bijgehouden worden; anders loopt u het risico dat er vlekken en verkleuringen ontstaan. Hout is ook gevoeliger voor putten en krassen.

Is mijn werkblad uit een gecontroleerde plantage?
Verveer keukens werkt met gecontroleerde verkopers. Al het ruwe hardhout komt uit plantages die gecontroleerd worden op over bekapping en of de kap een toegevoegde waarde heeft voor de plaatselijke economie.

Hoe moet ik mijn houten werkblad onderhouden?
Voor het dagelijks onderhoud kunt u massief houten werkbladen afnemen met een vochtige doek of een sopje. Watervlekken dient u direct te drogen met een doek. Bij sterk vervuilde plekken, licht schuren met schuurpapier (korrel 180) en meteen opnieuw oliën.

Moet ik het blad vaak oliën?
Afhankelijk van het gebruik het werkblad 6 tot 12 keer per jaar oliën met de door de fabrikant voorgeschreven olie (bijv. ruwe lijnzaadolie), dit i.v.m. het risico op uitdroging. Zeker in het begin moet het werkblad vaker geolied worden. Als het werkblad dan verzadigd is moet u het weer doen als het schraal word of indroogt. Vooraf de oude olielaag verwijderen, door die met de nerfrichting mee weg te schuren (schuurpapier korrel 180). Schuurstof kan eventueel gebruikt worden om krimpscheurtjes op te vullen. Vervolgens het blad oliën als het blad droog en stofvrij is (zie aanwijzing op de verpakking). Laat de olie niet langer drogen dan 5 minuten, daarna de overtollige olie direct verwijderen. Gebruikte doekjes na het oliën goed drogen i.v.m. het risico op ontbranding.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van mijn massief houten blad?
Het gebruik van geconcentreerde of schurende middelen wordt afgeraden. Laat geen natte vaatdoekjes achter op het blad of laat kopjes, borden, vazen etc. niet op het blad uitlekken. Het blad mag in elk geval nooit worden behandeld met staalwol. Ook het contact met logen, zuren en metalen zoals blik, spijkers en schroeven dient te worden vermeden i.v.m. het risico op verkleuring. Mochten zij toch op het blad terechtkomen, dan zullen de plekken direct met veel water moeten worden verwijderd en nagedroogd. Voor snijwerk of hete pannen, te allen tijde een snijplank resp. onderzetter gebruiken.

Wat zijn de mogelijkheden?
Buiten het gebruik van massief hout voor uw werkblad kunt u het schitterend toepassen als tafel en bijpassende tafelpoten.

Is massief hout hittebestendig?
Een massief houten werkblad is niet hitte bestendig. Het plaatsen van hete voorwerpen kan onherstelbare schade aan uw werkblad veroorzaken. Het is dan ook aan te bevelen altijd onderzetters te gebruiken wanneer u aan het aanrecht werkt, temeer daar brand- en schroeiplekken niet onder de garantie vallen.

Kunnen krassen hersteld worden?
Kleine krassen kunt u weg werken zoals genoemd bij het blad oliën. Snijdt u liever niet rechtstreeks op het bladoppervlak. Om beschadigingen die zich niet meer laten wegwerken te voorkomen kunt u beter met snijplanken werken, want krassen vallen niet onder de garantie.
 

Deel op:

Kom naar onze showroom!
Pruimendijk 236
2989 AN Ridderkerk-Oostendam

maak een afspraak
di-vr 09:00 - 17:30 uur
za 09:30 - 13:00 uur

Maandag en ‘s avonds op afspraak.

E-mail
info@verveerkeukens.nl

Telefoon
078 681 33 68

© Verveer Keukens  |  privacyverklaring  |  disclaimer

ontwerp en realisatie: Impuls